Αρχική > Communication, Χρήσιμες συμβουλές, personal developement, Soft Skills for Project Managers > Είναι κάποιες στιγμές…που βρισκόμαστε μπροστά σε σταυροδρόμια της ζωής.

Είναι κάποιες στιγμές…που βρισκόμαστε μπροστά σε σταυροδρόμια της ζωής.

Soft Skills

Από τον Κυριακίδη Γιώργο τον Μάρτιο 2017.

Το που βρίσκεται και τι είναι καθένας από εμάς σήμερα προφανώς και αποτελεί αποτέλεσμα της αλυσίδας των ερωτήσεων που θέτει και των αποφάσεων που λαμβάνει σε όλη του τη ζωή, κάθε στιγμή, οπουδήποτε, για οτιδήποτε. Τι οικογένεια έχω; πως πάει η σχέση μου; τι εργασία ασκώ; ασχολούμαι με κάποια χόμπι που με χαλαρώνουν; τι μεταπτυχιακό να κάνω; πως να διαχειριστώ τα οικονομικά μου; πως θα χάσω κανένα κιλό; πως να “ξυπνήσω” τους καλούς δαίμονες μέσα μου (ευδαιμονία);

Μήπως στον πυρήνα τους όλα αυτά τα ερωτήματα απαιτούν συγκεκριμένες δεξιότητες; κάποιες νόρμες νοητικές; μια απλή ή μια κοινή λογική;

Ποιος μας έμαθε τον τρόπο να αποφασίζουμε; Σίγουρα όχι το σχολείο. Στους περισσότερους από εμάς γίνεται μια μίξη προσωπικότητας, ιδιοσυγκρασίας από τη μια και εμπειρίας από την άλλη (η κλασική μέθοδος δοκιμής και λάθους). Πόσες φορές τυχαίνει να νοιώθουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο, να μην βρίσκεται μια δίοδος διαφυγής; Μπροστά μας πολλές φορές βρίσκεται μόνο ένας δρόμος, μια λύση (αυτό που ο Αριστοτέλης αποκαλεί “καταστρεπτικό μονόδρομο”). Βέβαια σε τέτοιες στιγμές βρίσκονται και οι καλοθελητές (καλοπροαίρετοι ή μη) που μας προσφέρουν τη βοήθεια τους με εσφαλμένα διλήμματα του τύπου: ή θα κάνεις αυτό ή καταστρέφεσαι!

Είναι άραγε ταλέντο η εύρεση λύσεων; μήπως υπάρχουν εργαλεία; ίσως κάποια νοητικά εργαλεία; Να μου δώσουν ένα μηχανισμό, κάποια βήματα, να λύσω τον “κόμπο” που νοιώθω στο μυαλό μου.

Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων μας και στις συζητήσεις που γίνονται πολλές φορές βλέπω εξαιρετικούς ανθρώπους με πολλά τυπικά προσόντα, καταξιωμένους επιστήμονες να αγωνίζονται με πολλά “πυρομαχικά” αλλά χωρίς τα κατάλληλα “όπλα”. Πιο συγκεκριμένα, τα “πυρομαχικά” είναι οι γνώσεις. Τα “όπλα” είναι ο τρόπος σκέψης και χρήσης των γνώσεων αυτών. Πολλές γνώσεις αλλά έλλειψη κατάλληλου “οπλισμού”. Είναι τραγικό πράγματι!

Ποια είναι όμως τα “όπλα” αυτά; Πως ο κάθε ένας ή η κάθε μια θα αξιοποιήσει με τον βέλτιστο τρόπο τις γνώσεις, τα προσόντα και τα τάλαντα του; ‘Ένας ύμνος τη Μεγάλη εβδομάδα αναφέρει: τὸ δοθέν σοι τάλαντον, φιλοπόνως ἔργασαι. Θέλει δουλειά λοιπόν.  

Ακόμη καλύτερα, θέλει σκάψιμο, σκάψιμο βαθιά μέσα μας. Και αυτό το σκάψιμο είναι πολύ πιο κουραστικό, επίπονο. Απαιτεί ενάργεια, θάρρος, θράσος, πείσμα και επιμονή. Κάντε μία μικρή άσκηση γύρω σας. Ρωτήστε 10 φίλους ή απλά γνωστούς, για το εάν είναι ισχυρογνώμονες, εάν στερούνται επικοινωνιακών δεξιοτήτων, εάν τους λείπει η αποφασιστικότητα εάν…καλύτερα να σταματήσω διότι ήδη κινδυνεύουμε! Θα σας κοιτάξουν με μισό μάτι. Τι χαζές ερωτήσεις είναι αυτές; Και βέβαια “είμαι επικοινωνιακός, αποφασιστικός” κλπ θα σκεφτούν. Σε μερικές περιπτώσεις και μόνο η σχετική ερώτηση επισύρει την κατακραυγή και την αντίδραση!

Είναι μερικά πράγματα που δεν τα ρωτάμε, τα θεωρούμε δεδομένα (όταν μιλάμε για εμάς τους ιδίους) και δεν δεχόμαστε καμιά κουβέντα πάνω σε αυτά. Τι υποκρισία αλήθεια.     

Αναρωτιέμαι λοιπόν πόσοι και ποιοι είναι αυτοί που διοικούν χωρίς ενσυναίσθηση εργαζομένους, που δεν νοιάζονται για τον άνθρωπο, που δεν αναγνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες των άλλων, που καταχρώνται την εξουσία και αποφεύγουν τις ευθύνες τους. Μάλλον είναι …”οι άλλοι” !

Που το πας ρε συ Γιώργο, θα μου πείτε.

Οκ, λοιπόν. Θεωρώ ότι το πεδίο που κάνει τη διαφορά στην ανάδειξη των πραγματικών δυνατοτήτων που καθένας από εμάς κρύβει μέσα του περνά από τις επικοινωνιακές, κοινωνικές, νοητικές δεξιότητες. Είναι αυτές που υπερτερούν σε μια συνέντευξη, μια διεκδίκηση θέσης, μιας σχέσης. Ας αναφέρουμε μερικές:

 • Επικοινωνιακές δεξιότητες (λόγος, έκφραση, γλώσσα του σώματος)
 • Γραπτός λόγος
 • Διαχείριση του χρόνου
 • Διαχείριση συγκρούσεων, συναισθηματική νοημοσύνη
 • Διαχείριση του δικτύου (networking, branding)
 • Διαχείριση του στρες
 • Ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
 • Χρήση του χιούμορ
 • Ικανότητα στην αφήγηση (storytelling)
 • Ενεργητική ακρόαση
 • Δεξιότητες παρουσίασης σε κοινό ή ακόμη και σε μια παρέα (μιας ιδέας, σκέψης, άποψης)
 • Διαπραγματεύσεις
 • Συνεργατικότητα
 • Τεχνικές Πειθούς (επίκληση στη λογική, στο συναίσθημα, στην αυθεντία)
 • Αυτο-παρακίνηση, δεσμεύσεις
 • Προσωπική στοχοθεσία

Ουάου είναι πολλά. Ο κατάλογος είναι μακροσκελής. Από που να ξεκινήσει κάποιος;

Τελικά δεν είναι τόσο πολλά γιατί όλα τα παραπάνω ξεκινούν από κάποιες βασικές αρχές ή και αξίες (όραμα, συνειδητότητα, στόχοι, δέσμευση, πειθαρχία, επιμονή).

Τέσσερις τρόποι που προτείνω:

 1. Συζήτηση με κάποιον γνωστό ή άγνωστο που έχετε σαν πρότυπο, που ξεχωρίζει για τις ικανότητες του αυτές. Πως τα καταφέρνει, πως απέκτησε αυτές τις γνώσεις; Σίγουρα θα διαπιστώσετε ότι αυτά που εσείς θεωρούσατε ταλέντο, αυτός τα έχει μελετήσει σε βάθος.
 2. Μελέτη σχετικών βιβλίων (απλά βιβλία επικοινωνίας, ψυχολογίας, κοινωνιολογίας), μελέτη κλασικών (διαλόγους Πλάτωνα, Διογένη Λαέρτιο, Αριστοτέλη (σχόλια γιατί τα πρωτότυπα είναι δύσκολα), μελέτη διανοουμένων (Καζαντζάκη, Παπανούτσο)
 3. Αυτοαξιολόγηση με τη χρήση απλών πρακτικών εργαλείων όπως μια SWOT ανάλυση (δυνάμεις, αδυναμίες, ευκαιρίες, απειλές) και χάραξη πλάνου ανάπτυξης
 4. Εκπαιδευτικά προγράμματα επιλεγμένα, σχετικά με το θέμα, που μας βοηθούν να χαράξουμε ταχύτερα μια διαδρομή προσωπικής ανάπτυξης.

Πάμε λοιπόν να σκάψουμε λίγο μέσα μας, να διερευνήσουμε αυτό το μεγαλείο που καθένας μας κρύβει και να το αναδείξουμε.

Καλή συνέχεια σε ότι κάνετε.

Τα επόμενα σεμινάρια μας:

 • Πρακτικές τεχνικές επικοινωνίας (Soft Skills) για  Managers στην Αθήνα -> 31 Μαρτίου, περισσότερα.
 • Προετοιμασία Project Management Professional (PMP)® εξ΄αποστάσεως ( E-learning )–> 5 Απριλίου, περισσότερα.
 • Ms- Progect στη Θεσσαλονίκη->20 Απριλίου, περισσότερα.
 • Πρακτικές τεχνικές επικοινωνίας (Soft Skills) για  Managers στη Θεσσαλονίκη -> 28 Απριλίου, περισσότερα.
 • Project Management Prep Course στην Αθήνα -> 5 Μαΐου, περισσότερα.
 • Project Management Prep Course στη Θεσσαλονίκη-> 12 Μαΐου, περισσότερα.
 • Project Management Prep Course στη Πάτρα-> 19 Μαΐου, περισσότερα.
 • Ms- Progect Αθήνα -> 16 Ιουνίου , περισσότερα.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες σε κάθε πρόγραμμα για λόγους ποιότητας και αποτελεσματικότητας.

Note: PMI, PMP, and PMBOK Guide are registered marks of the Project Management Institute, Inc.

 1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: