«Γιατί συσσωρευθήκαν τόσες πολλές εργασίες;» Το φαινόμενο “Bottleneck”.
Ενδιαφέρον, και από πλευράς Management, εμφανίζει και η παρακάτω είδηση σύμφωνα με την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο “ξέμεινε” από……μπύρες!

Wetherspoons runs low on some beer amid driver shortage
H παραπάνω κατάσταση εξηγείται από το γνωστό φαινόμενο “Bottleneck”. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η στόμωση που προκαλεί το πρόβλημα στην γραμμή παραγωγής οφείλεται στον μειωμένο αριθμό “οδηγών”. Ενώ δηλαδή τα εργοστάσια παραγωγής καθώς και τα καταστήματα κατανάλωσης (pubs, bars, supermarkets) λειτουργούν κανονικά, η απότομη μείωση των οδηγών εξαιτίας του συνδυασμού Brexit και Covid, καθιστά την εφοδιαστική αλυσίδα ελλαττωματική!
Το φαινόμενο αυτό μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε ένα Project ,στην γραμμή παραγωγής μιας εταιρίας , ακόμα και στη διεκπεραίωση καθημερινών δραστηριοτήτων. Είναι το σημείο εκείνο που “αργεί” να μετατρέψει τα εισερχόμενα σε εξερχόμενα.
Με πολύ απλά λόγια είναι αυτό που λέμε « Γιατί συσσωρευθήκαν τόσες πολλές εργασίες ;» Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι όντως έτυχε να συσσωρευτεί μεγάλος όγκος εργασιών, συνήθως όμως οφείλεται και σε λάθος προγραμματισμό των εργασιών, σε χαμηλή αποδοτικότητα –παραγωγικότητα κάποιου παράγοντα ή σε burnout κλπ.
Το φαινόμενο αυτό αποτελεί ένα καλό παράδειγμα παρακολούθησης καθημερινών εργασιών ή εργασιών στα πλαίσια ενός Project που αναδεικνύει την ανάγκη διαρκούς βελτίωσης ( continuous improvement). Είναι ένα παράδειγμα μοντέλου διαρκούς βελτίωσης, για όσους ενδιαφέρονται για περισσότερα είναι η DMAIC Methodology (Define, Measure, Analyze, Improve and Control).